Her mevsimin ayrı bir güzelliği var. Bizi 4 mevsimi de yaşayan bir coğrafyada yarattığı için Rabbimize şükürler olsun. Kış ise güzellikleri ile birlikte bazı zorlukları da barındıran bir mevsim. Takvimlerin aralık ayını gösterdiği, meteorolojinin de kar kapıya dayandı dediği bu günlerde kışın sağlığımızı korumak için nelere dikkat edelim?
Kış demek soğuk demek. Soğuk insan vücudunda bazı tepkilere sebep olur. Soğuğa maruz kalınca ilk tepki olarak kalp hızımız artar, kan damarlarımız büzüşür, daha sık ve yüzeysel solumaya başlarız. Isı üretmek için kaslarımız istemsizce kasılmaya başlar ki buna titremek diyoruz. Bütün bu tepkiler normaldir ve iç organların sıcaklığını korumak için vücudun aldığı önlemlerdir. Normal kişilerde problem olmayan bu olaylar kalp hastalarında ise tehlikeli olabilir. Aniden büzüşen damarlar ve artan kalp hızı, kalbe oksijen arzını azaltırken tüketimini arttırır. Üstüne bir de yokuş çıkmak, kar küremek gibi zorlayıcı bir iş yapılırsa kalbe ulaşan oksijen kritik seviyelerde azalıp bir kalp krizi tetiklenebilir. İşte bu yüzden biliyoruz ki kalp krizleri kış aylarında artıyor.
Kış aylarının getirdiği tek risk soğuğun tetiklediği kalp krizleri değil. Kışın solunum yolu enfeksiyonları da zirve yapıyor. Ağır geçen gripler, zatürreler de özellikle kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalarında durumlarının kontrolden çıkmasına neden olabiliyor.
Kışın daha az hareket edip daha çok yiyoruz. Soğuklarda canımız özellikle tatlı ve yüksek kalorili şeyleri çekiyor. Bu da şeker dengemizin bozulmasına zemin hazırlıyor ve kilo alabiliyoruz.
Kışın özellikle yaşlılarımıza getirdiği bir başka risk de karlı-buzlu havalarda kayıp düşmek. Kemik erimesinin yaş ile birlikte artmasından dolayı düşünce özellikle kalça, kol, bacak ve kaburga kırıkları daha çok olabiliyor. İleri yaşta kırık nedeniyle yatağa bağlı kalan hastalarda maalesef damarlarda pıhtı oluşabiliyor. Bu pıhtı yerinden koparsa akciğerlere ulaşıp damar tıkanması yapabiliyor ve bu da hayati riski yüksek olan bir durum.
Kışın bu tatsız risklerinden korunmak için ne yapmalıyız? Maddeler halinde sıralarsak:
- Özellikle göğüs bölgemize soğuk yemeyelim. Yaka-bağır açık soğuğa çıkmayalım ve paltomuzun önünü kapalı tutalım.
- Çok soğuklarda atkı-bere-eldiven kullanıp ısı kaybını azaltalım.
- Kalp hastalığımız varsa soğukta efor sarf etmeyelim. Yürüyüşlerimizi havanın ılıman olduğu saatler ve günlerde yapalım. İlaçlarımızı aksatmamaya ilave özen gösterelim.
- Kapalı ve kalabalık ortamlarda solunum yolu mikropları daha kolay bulaşır, zorunlu hallerde maske kullanalım.
- Kalp ve hipertansiyon hastaları grip ve zatürre aşılarını olmalıdır.
- Kalp ve hipertansiyon hastaları grip ve soğuk algınlığında rastgele grip ilacı denen ağrı kesici-solunum yollarını açıcı ilaç kombinasyonlarını kullanmamalıdır. Bunlar kalp yetmezliğini arttırıp tansiyon yükselmesi yapabiliyor.
- Yaşlılar kaygan zeminlerde mutlaka baston kullanmalı, düşmemeye çok dikkat etmeli.
- Turunçgiller tam kış meyveleri, bol tüketilmeli. Şekere tatlıya dikkat etmeliyiz.
Kış mevsimini güzellikleri ile geçirip bahara ulaşmak dileklerimle…